Jak prawidłowo dbać o nóż masarski?

Noże masarskie należą do najpotrzebniejszych i najczęściej eksploatowanych akcesoriów kuchennych. Przygotowanie wielu najprostszych potraw nie jest możliwe bez użycia noża. Najsolidniejsze, japońskie noże masarskie to spory wydatek, dlatego ważne jest aby wiedzieć jak prawidłowo o nie dbać.

Do czego służą noże masarskie?

Noże to narzędzia bez których trudno jest wyobrazić sobie jakiekolwiek czynności w kuchni. Służą nam one do przerabiania mięsa, szatkowania warzyw czy filetowania ryb. Na przestrzeni wielu lat powstało wiele różnych typów noży przeznaczonych do wykonywania konkretnych funkcji.

Jednym z najpopularniejszych typów noży są noże masarskie. Takie noże możemy spotkać w każdej kuchni czy restauracji. Są one także podstawowym narzędziem pracy w zakładach i sklepach mięsnych. Noże masarskie charakteryzują się wytrzymałością i niebywałą ostrością. Najlepsze noże kuchenne do krojenia mięsa są produkowane z Japonii, a ich koszt wynosi od kilkuset do kilku tysięcy złotych.

Jak prawidłowo ostrzyć nóż masarski?

Aby nóż masarski przez długi czas dobrze spełniał swoją funkcję i w pełni zachował walory estetyczne, należy pamiętać o prawidłowej pielęgnacji narzędzia. Noże masarskie muszą być ostre dlatego wymagają dość częstego ostrzenia.

Ostrzenie noży to zajęcie, które wymaga dużej precyzji. Bardzo ważne jest bowiem, aby nóż podczas ostrzenia był ustawiony pod odpowiednim kątem. Ostrzenie noży polega na przesuwaniu ostrzałki po obu stronach ostrza, kierując się w stronę sztychu. Warto także pamiętać o innych pracach konserwatorskich, takich jak choćby prawidłowe czyszczenie noża czy olejowanie głowni.

W jakich warunkach przechowywać nóż masarski?

Noże masarskie są z reguły wyjątkowo ostre dlatego należy trzymać je w bezpiecznym miejscu, do którego nie mają dostępu dzieci. Trzymanie noży w kuchennej szufladzie to duży błąd. Noże, które leżą obok mogą się ocierać, tępić, a nawet szczerbić.

Najlepszym miejscem do przechowywania noży są specjalnie dostosowane do tego kuferki, pudełka czy etui. Bardzo dobrym pomysłem jest także przymocowanie do ściany listwy magnetycznej, która przytrzymuje stalowe przedmioty. Takie rozwiązanie jest nie tylko funkcjonalne, ale także wyjątkowo efektowne.

Noże masarskie dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *