Kawa czy herbata?

Lato jest u nas dosyć krótkie, więc warto cieszyć się każdym dniem letnich upałów. Ciesząc się letnim słońcem warto zadbać o coś pysznego do picia. Najlepsze na letnie upały są napoje mrożone. Jakie napoje sprawdzą się w letnie dni?

Mimo, iż letnie upały mamy każdego dnia rzadko kiedy jesteśmy w stanie zrezygnować z kawy oraz herbaty. Są to nasze ulubione napoje, które pijemy również w upały. Miłośnicy kawy i herbaty na pewno chętnie skuszą się na letnie wydanie tych napojów. Mrożona kawa i herbata to pyszna alternatywa ulubionych napojów na letnie upały.

Mrożona herbata na letnie popołudnie

Nic nie gasi pragnienia tak skutecznie jak herbata. Pamiętając o znaczeniu owoców w naszej diecie warto połączyć herbatę z owocami i cieszyć się uzyskanymi w ten sposób napojami, które mrożone uwiodą swym smakiem nie jednego miłośnika herbaty.

Do napojów mrożonych z herbaty możemy wykorzystać herbatę czarną, zieloną, czy białą. Przygotowują klasyczną ice tea wykorzystujemy klasyczną earl grey. Herbatę zalewamy 200 ml wody i parzymy przez 3 minuty. Po tym czasie oddzielamy liście i odstawiamy napar, by trochę wystygł. Po chwili możemy dodać 1 łyżkę miodu. Do wysokich szklanek wrzucamy pokrojoną brzoskwinię i zalewamy naparem. Dodajemy kostki lodu. Napoje mrożone podane w ten sposób na pewno ugaszą pragnienie i uzupełnią braki wody w organizmie.

Napoje mrożone na bazie herbaty możemy zrobić z truskawkami, owocami leśnymi, morelami, miętą, czy kwiatami jadalnymi takimi jak bratki, nasturcje, czy ogórecznik. Herbata mrożona nie tylko posmakuje gościom, ale na pewno będzie piękną ozdobą letniego stołu.

Dzień nie może minąć bez kawy

Miłośnicy kawy wiedzą, że przeżycia dnia bez kawy jest niemożliwe. Nawet, gdy z nieba leje się żar kawa musi być. A może tak napój lodowy z kawy?

Klasyczny napój lodowy z kawy to frappuccino, czyli połączenie klasycznej kawy mrożonej z cappuccino. Jak zrobić ją samemu, by umilić sobie upalne popołudnie?

Przygotowanie frappuccino zaczynamy od zaparzenia i ostudzenia kawy. Następnie przelewamy ja do malaksera, dorzucamy kostki lodu, a następnie blenderujemy. Lód musi być dobrze pokruszony. Dodajemy gałkę lodów oraz mleko i miksujemy na najwyższych obrotach. Frappuccino podane w wysokich szklankach, z bitą śmietaną oraz sosem karmelowym będzie wyborne w upalny dzień.

Kawa i herbata są dobre każdego dnia. Nawet w te najbardziej gorące, upalne dni. Podane w letniej wersji, czyli mrożone, sprawdzą się zawsze. Nawet latem nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych napoi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *