Wszyscy wiedzą, że warzywa są zdrowe i należy uwzględnić je w codziennej diecie. W okresie letnim nie ma z tym większego problemu, gdy na bazarach i w sklepach warzyw nie brakuje. Problem pojawia się w okresie zimowym. Oczywiście większość z nich możemy kupić, ale nie mają już tego smaku i aromatu. Dobrym rozwiązaniem są suszone warzywa.
Zalety suszenia warzyw
W sklepach spożywczych dostępne są mieszanki suszonych warzyw, ale najczęściej „wzbogacane” są rożnego rodzaju dodatkami smakowymi, przede wszystkim solą. Przede wszystkim nie są zdrowe, ich walory smakowe również daleko odbiegają od oczekiwań.
W sklepach ekologicznych można kupić pojedyncze suszone warzywa lub mieszanki warzywne bez żadnych dodatków chemicznych. Mają rzeczywisty smak i aromat. Często ich wadą jest wysoka cena.
Rozwiązaniem problemu jest samodzielne suszenie warzyw. Warzywa suszone po zetknięciu z wodą odzyskują swoją jędrność, smak, kolor i aromat. Doskonale nadają się jako dodatek do zup, sosów, farszów mięsnych. Dobrze ususzone nie tracą swoich właściwości zdrowotnych.
Jak suszyć warzywa w domu?
Suszenie warzyw w domu to bardzo dobry sposób na ich konserwowanie na okres zimowy. Sposobów jest kilka, a wybór konkretnego zależy od kilku czynników.
Na pewno nieraz zdarzyło Ci się, że kupiłaś pęczek pięknie pachnącej pietruszki lub koperku, ale w całości ich nie zużyłaś. Resztę warto zasuszyć. Wystarczy powiesić je na klamce okna za pomocą gumki lub sznurka, ususzą się w sposób naturalny. Tą metodę możemy wykorzystać także w przypadku selera i wszystkich innych warzyw naciowych.
Suszyć można wszystkie warzywa, im więcej zawierają wody, tym czas suszenia będzie dłuższy.
Przy większej ilości warzyw do suszenia najlepiej jest skorzystać z suszarki elektrycznej. To proste i tanie urządzenie, które pobiera małe ilości prądu. Warzywa należy wcześniej obrać i odpowiednio pokroić oraz odpowiednio rozmieścić na piętrowych talerzach. Warzywa nie schną równomiernie, więc co jakiś czas trzeba zmieniać ich położenie.
Warzywa można suszyć także w piekarniku, ale wymaga to wprawy w dopasowaniu odpowiedniej temperatury. Piekarnik musi być cały czas uchylony, by nadmiar wody mógł odparować. W przypadku piekarnika elektrycznego koszty są wyższe niż w przypadku suszarki do warzyw.
Po wysuszeniu warzywa należy przechowywać w szczelnych pojemnikach.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..