Do jakich potraw patelnie żeliwne są dobrym wyborem?

Patelnie żeliwne jak sama nazwa wskazuje produkowane są ze specjalnego stopu żelazno-węglowego. Głównym zadaniem węgla jest oczywiście zwiększenie odporności na rdzę. Powierzchnia patelni żeliwnej nagrzewa się równomiernie, dlatego też znacząco ułatwia smażenie.

Gdzie doskonale sprawdzą się patelnie żeliwne?

Żeliwna patelnia doskonale nadaje się przede wszystkim do duszenia potraw i sosów. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby naczynia tego typu wykorzystać również do gotowania i smażenia mięsa.

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że korzystając z patelni żeliwnych można także znacząco poprawić poziom żelaza we krwi. Wynika to oczywiście z tego, że podczas smażenia żelazo z patelni może przedostać się do poszczególnych dań.

Na co należy uważać?

Przy patelniach żeliwnych uważać należy przede wszystkim na kwaśne potrawy. Mowa tutaj między innymi o pomidorach, które niestety są w stanie uszkodzić powłokę patelni. Przygotowany na patelni żeliwnej sos pomidorowy smakować będzie metalicznie, dlatego też zdecydowanie lepszym wyborem są patelnie wykonane ze stali nierdzewnej.

Wielu doświadczonych kucharzy nie zaleca również na patelniach żeliwnych duszenia mięs w winie. Powłoki żeliwne nie przepadają także za octem.

Jak wspomniano powyżej w żeliwnych naczyniach można także piec. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby przyrządzić pyszne desery i wypiekać chleb. Pamiętać należy jedynie o tym, że niektóre smaki i zapachy mogą niestety przywrzeć do naczynia.

Cenne wskazówki

Żeliwne patelnie nie nadają się za dobrze do przyrządzania omletu. Wynika to oczywiście z tego, że masa błyskawicznie przykleja się do powierzchni. Skrobanie omletu nie należy do najprzyjemniejszych zadań.

Przy żeliwnych powłokach nie sprawdzą się najlepiej delikatne ryby. Żeliwo rewelacyjnie nadaje się z kolei do smażenia steków. Z praktycznego punkt uwidzenia naczynia żeliwne najlepiej sprawdzą się w przypadku dań, które wymagają powolnego duszenia i dość długiego gotowania. Potrawy przygotowane na patelniach żeliwnych mogą pochwalić się rewelacyjnymi walorami smakowymi i zdrowotnymi. Po naczynia tego typu powinny sięgnąć przede wszystkim te osoby, które przy smażeniu używają tylko niewielką ilość tłuszczu.

Patelnie żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *