Czym jest gotowanie sous vide?

Jak przygotowywać zachwycające smakiem i aromatem potrawy? Kucharze chętnie sięgają po nowe metody obróbki termicznej, które mają wydobyć smak, a przy okazji ułatwić przechowywanie potraw. Popularnością cieszy się ostatnio kuchnia sous vide. Jak powstała, na czym polega i jak stosować ją w domu?

Jak wygląda gotowanie sous vide?

Gotowanie sous vide to nic innego jak kuchnia próżniowa. Powstało w latach 70. we Francji, kiedy pojawiła się potrzeba dłuższego, ale bezpiecznego przechowywania potraw. Potem metodę tę zaczęto stosować w kuchni, doceniając jej walory zdrowotne i smakowe.Gotowanie sous vide wymaga w pierwszym kroku umieszczenia żywności w woreczku próżniowym, a następnie jej ugotowanie w specjalnym urządzeniu. Posiłki duszą się we własnym soku, co sprawia, że i mięso, i warzywa są bardziej aromatyczne, mają przyjemny, naturalny smak. Kuchnia sous vide zapobiega także utracie witamin, które podczas tradycyjnego gotowania trafiają do wody i są wraz z nią wylewane. Potrawy przygotowane tą metodą można długo, bez obawy o świeżość i bezpieczeństwo przechowywać.

Kuchnia próżniowa w domu – urządzenia do gotowania sous vide

Jak gotować sous vide w domu? Warto zacząć od zapoznania się z zasadami tej techniki, a następnie zaopatrzyć się w podstawowy sprzęt. Niezbędna będzie zgrzewarka, która umożliwi umieszczanie żywności w próżniowych woreczkach, a tym samym przygotowanie jej do gotowania.Jeśli chodzi o samo gotowanie, do wyboru są cyrkulator, który pozwala na gotowanie próżniowe w zwykłym garnku, albo profesjonalne urządzenie typu multicooker. Oba urządzenia do gotowania sous vide różnią się funkcjonalnością, zastosowaniem ceną. Warto dokładnie zapoznać się w ich obsługą, by zdecydować, które będzie lepsze na domowy użytek.

Gdzie kupić sprzęt do gotowania sous vide?

Urządzenia do gotowania sous vide są coraz łatwiej dostępne. Dawniej mieli do nich dostęp tylko profesjonalni kucharze w renomowanych restauracjach testujących nowe techniki obróbki termicznej. Dziś tego typu sprzęt dostać można w każdym, dobrze wyposażonym sklepie gastronomicznym, stacjonarnym lub internetowym. Wybierając urządzenia do gotowania sous vide, trzeba dopasować je do swoich potrzeb, zawsze stawiając jednak na jakość wykonania, funkcjonalność, renomę producenta.

Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *