Poza głównymi posiłkami czasami czujemy głód lub po prostu mamy ochotę zjeść coś wieczorem przy oglądaniu filmu. Sięgamy wtedy po przekąski, a niestety większość z nich nie jest zdrowa. Warto je zamienić na zdrowsze odpowiedniki, na przykład warzywa.
Świeże czy suche warzywa są lepsze?
Świeże warzywa większości ludzi kojarzą się ze zdrowiem. W końcu mają dużo soku, witamin i oczywiście, jak sama nazwa wskazuje, są świeże. W takim zestawieniu suszone warzywa postrzegamy jako coś gorszego – przetworzonego, a więc nieświeżego. Jest to niewłaściwe podejście. Trudno mówić o warzywach suszonych jako nieświeżych czy gorszych, skoro w trakcie suszenia tracą one tylko wodę, a wszystkie substancje odżywcze pozostają niezmienione. Pod względem jakości nie można wiec wskazać lepszych warzyw, bo ani świeże, ani suszone warzywa takie nie są. Dopiero w przypadku ilościowej oceny względem spożytego produktu sprawa może wyglądać nieco inaczej – 100 gram świeżej marchewki ma mniej składników odżywczych niż taka sama ilość suszonej.
Wygoda
Kiedy jednak mówimy o przekąskach spożywanych w trakcie wykonywania innych czynności, to nie da się zaprzeczyć, że wygoda spożywania suszonych warzyw jest o wiele większa niż świeżych. W suszonych warzywach nie ma tyle soku co w świeżych, a więc nie brudzą one rąk – spokojnie nadal możemy przewracać strony książki czy pracować przy komputerze. Są one także przygotowane do spożycia, co oznacza, że nie mają skórek, które trzeba by wyrzucać lub odkładać na krawędź stołu. Po prostu otwieramy opakowanie i jemy.
Smak
W trakcie suszenia warzywa tracą większą część wody, więc nie są już tak soczyste. Składniki odżywcze, w tym cukry, są bardziej skoncentrowane na niewielkiej przestrzeni, co oznacza, że nieco zmienia się smak suszonych warzyw względem świeżych i są one nieco słodsze. Czy uznamy to za zaletę, czy wadę zależy już tylko wyłącznie od naszych osobistych preferencji. Jeśli jednak mamy ochotę na coś słodkiego, to warto niezdrowe słodycze zastąpić warzywami. To na pewno zaspokoi ochotę na słodycze i znacznie lepiej wpłynie na stan zdrowia – zamiast pustych kalorii i nadmiaru soli dostarczymy organizmowi ważne składniki odżywcze.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..