Kudzu root

Medycyna naturalna obecna jest w naszym życiu od zarania dziejów. Pierwotnie, zielarstwem trudnili się mnisi, w czasach obecnych wyciągi z roślin o właściwościach leczniczych można nabyć pod postacią suplementów diety oraz jako pomocniczy składnik leczniczego farmaceutyka.

Występowanie pnącza kudzu

Rośliną o wielu zastosowaniach leczniczych jest kudzu, pnącze rosnące w Japonii, południowo-wschodniej Azji oraz Oceanii.Korzeń kudzu występuje głównie w Azji, jednak podczas migracji europejczyków, pod koniec XIX wieku został przywieziony – między innymi – na kontynent amerykański, gdzie bardzo szybko rozrósł się, stwarzając zagrożenie pod inne uprawy. Przyrost pędów jest tak szybki i duży, że roślina, która miała być urozmaiceniem diety oraz zapewnić cenny surowiec dla przemysłu, okrzyknięta została chwastem trudnym do wypielenia, a co za tym idzie – nie jest w pełni wykorzystywana.

Właściwości

Jest cenioną rośliną stosowaną w produkcji suplementów diety.

Sam korzeń w sproszkowanej postaci wykazuje właściwości lecznicze, wspomagające leczenie wielu chorób i dolegliwości. Stosuje się go przy migrenowych bólach głowy, infekcjach górnych dróg oddechowych, wspomaga działanie układu trawiennego, działa wspomagająco przy niedoborze estrogenów, utrzymuje w prawidłowej formie przepływ krwi w naczyniach krwionośnych a także obniża jej ciśnienie, a regularne zażywanie kudzu root utrzymuje stały poziom glukozy we krwi, poprawia wygląd skóry oraz przyczynia się do wzrostu dobrego samopoczucia.

Niedawne badania prowadzone na szeroką skalę ukazały jeszcze jedną bardzo istotną właściwość leczniczą kudzu root, a mianowicie potwierdziły podejrzenia o pozytywnym wpływie w leczeniu osób uzależnionych od alkoholu, a także narkotyków i papierosów. Podawanie choremu odpowiedniej ilości preparatu powoduje u niego stan podobny jak po spożyciu alkoholu, dzięki czemu zmniejsza się ochota na sięgnięcie po porcję alkoholu.

Cała roślina jest jadalna i może być także używana w kuchni: pędy i liście nadają się do gotowania i spożycia, natomiast starty na proszek korzeń znakomicie sprawdza się przy zagęszczaniu sosów, zup i deserów.

Kudzu cena

Sproszkowany korzeń kudzu znajdziemy pod postacią kapsułek oraz jako mączkę – wygodną formę do przygotowania wywarów, zawiesin i naparów. Kudzu cena jest zróżnicowana i zależna od wielkości, a także postaci preparatu, wynosi od 13.99 złotych do ponad stu złotych za opakowanie. Jest ogólnie dostępny, można go nabyć zarówno w internetowych sklepach ze zdrową żywnością, jak i stacjonarnych, a także w aptekach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *