Herbata z hibiskusa: właściwości i działanie

Na temat zdrowotnych właściwości hibiskusa powstało już wiele artykułów, które potwierdzają jego wszechstronne działanie. Malwę sudańską można suplementować na wiele sposób, dlatego dzisiaj skupimy się na właściwościach i działaniu tej rośliny w herbacie.

Malwa sudańska: smak herbaty

Herbata z hibiskusa znana jest ze swojego intensywnego rubinowoczerwonego koloru i cierpkiego smaku, jednak nie jest to reguła. Wszystko bowiem zależy od tego, po jaki rodzaj sięgniemy. Warto podkreślić, że ma ona niezwykle orzeźwiający aromat.

Mówi się również o tym, że herbata z hibiskusa ma cierpki smak, przypominający sok żurawinowy. Jeżeli chcemy go lekko zniwelować, wówczas do naparu z malwy sudańskiej wystarczy dodać odrobinę miodu lub cukru. To pozwoli ją osłodzić i uzyskać smak, podobny do tradycyjnej herbaty owocowej.

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Sposób parzenia hibiskusa nie wymaga specjalnej wiedzy. Polecamy jednak inwestycję w zaparzacz, który pozwoli cieszyć się pełnym smakiem ulubionego napoju, bez pozostałości po liściach.

Herbatę przygotowuje się przez namoczenie – około dwóch łyżeczek – wysuszonych kielichów tej rośliny w gorącej wodzie przez około 10 minut. Trzeba pamiętać jeszcze o tym, że im dłużej się moczy, tym silniejszy staje się jego smak i kolor. Oczywiści są to ogólne reguły, ponieważ finalnie sposób parzenia zawsze wskazuje producent.

Hibiskus właściwości z picia herbaty

Herbatę wyróżnia kilka korzystnych związków, w tym witamina C, ryboflawina, żelazo i wapń. Malwa sudańska zawiera również antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami. Związki te pomagają chronić nasze komórki przed uszkodzeniami i wolnymi rodnikami.

Herbata z hibiskusa ma właściwości moczopędne i może pomóc zmniejszyć stan zapalny, co jest niezwykle przydatne w przypadku nawracających infekcji intymnych. Dodatkowo może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, a dzięki zawartości błonnika poprawić także trawienie. Nie można zapominać także o tym, iż herbata z hibiskusa wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza skurcze menstruacyjne.

Ilość właściwości zdrowotnych w przypadku hibiskusa jest naprawdę imponująca, dlatego warto wdrożyć go do codziennej diety. Ciepły napar idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni oraz jako świetny napój zaraz po przebudzeniu. Wiele osób, które nie przepadają za samym smakiem hibiskusa, decyduje się np. na zakup herbaty zielonej z jego dodatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *