Jest takie powiedzenie, że kto się nie rozwija, ten się cofa. Ma ono silne przełożenie zwłaszcza w świecie biznesu, bo tam wygrywają ci, którzy myślą nieszablonowo i kreatywnie, przez co wyprzedzają konkurencję. Również producenci syropów owocowych mają świadomość, że sama linia produkcyjna i świeże owoce to mało. Potrzebny jest jeszcze dobry pijar.
Jak reklamuje swój produkt producent syropów?
W reklamie nie zawsze chodzi o to, by przedstawić dane techniczne produktu. Czasem wystarczy pobudzić wyobraźnię kupującego, tak by bezwzględnie zapragnął mieć daną rzecz, czy przysmak. Idealnie w techniki manipulacyjne wpisuje się telewizja i reklamy na niej emitowane. Producenci syropów lubią zawierać umowy ze stacjami telewizyjnymi, bo wiedzą, że ich owocowe cudeńka zostaną odpowiednio wypromowane, tak że widzom będzie ciekła ślinka na ich widok, co przełoży się bezpośrednio na konsumpcję. Oglądając konkretny przekaz, widzom zakoduje się, że ten sok czy syrop jest popularny, więc może warto po niego sięgnąć przy okazji kolejnych zakupów.
A co będzie miała z tego telewizja?
Na reklamie zyska nie tylko producent syropów, ale i stacja, która lansuje jego produkt. W końcu ramówkę tv trzeba czymś wypełnić, a sponsorzy płacą za każdą minutę na wizji. Poza tym nawet reklamy muszą być zróżnicowane i zawierać różne aspekty życia codziennego. Lokowanie syropów owocowych wpisuje się w trend zdrowej żywności i ekologii, a on jest popularny wśród telewidzów. Oni lubią dowiadywać się czegoś nowego na temat żywienia i sposobów ich przygotowywania. Telewizja zyska również pewność, że opłaca się wspierać prężnie rozwijających się przedsiębiorców w branży przetwórczej, bo w razie ich sukcesu na rynku zyska nowe możliwości inwestycyjne. Może z tej ewentualnej współpracy zrodzi się coś interesującego.
Inne alternatywne źródła autoreklamy dla producenta syropów?
Jest rzeczą wiadomą, że syropy owocowe pasują do wielu produktów z branży kulinarnej, toteż ich producent może nawiązać ścisłą współpracę z pubami, barami i restauracjami, gdzie te owocowe pyszności będą dodatkiem do piwa, lodów, mrożonych napojów, naleśników i herbat. Syropy mają nie tylko pyszny unikalny smak, ale są pozbawione konserwantów, barwników i gazu. Są na tyle zróżnicowane, że zachwycać się nim będą osoby starsze, stali dorośli bywalcy pubów czy restauracji, jak i dzieci. One z pewnością nie odmówią sobie ich skosztowania, bo wszystko, co klejące i słodkie kojarzy się im z przyjemnością. A w upalne, gorące dni woda z syropem owocowym będzie jak znalazł.