Warzywa to z pewnością niezbędny składnik diety, a wiele osób dbających o linię ogranicza spożycie innego rodzaju produktów, zwiększając przyjmowanie warzyw. Popularny ostatnio trend to dieta, której ważnym, a często i głównym elementem są suszone warzywa. Jaki jednak wpływ mają one na proces odchudzania?
Suszone warzywa – proces przygotowywania
Aby warzywa ususzyć, muszą być one poddane działaniu dość wysokiej temperatury połączonej z zapewnieniem odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Proces ten od wieków wykorzystywany był do uczynienia warzyw trwałymi, jednak ich właściwości odżywcze i działanie na organizm zostały dokładnie zbadane stosunkowo niedawno.
Błonnik – główny sprzymierzeniec w walce z nadwagą
Suszone warzywa charakteryzują się o wiele większą zawartością błonnika niż w takiej samej wadze produktu, w porównaniu z tymi świeżymi. Błonnik z kolei znany jest jako główny sprzymierzeniec osób walczących z nadwagą, gdyż pęcznieje on w żołądku, wchłaniając wodę, a do tego nie jest trawiony, powoduje on długotrwałe uczucie sytości i chociaż suszone warzywa są bardziej kaloryczne od ich świeżych odpowiedników, przez wysoką zawartość błonnika są one korzystne z punktu widzenia odchudzania.
Błonnik znacznie ułatwia także wypróżnienia, oczyszcza jelita ze złogów kałowych i reguluje perystaltykę układu pokarmowego.
Czy suszone warzywa powinny być jedynym składnikiem diety odchudzającej?
Chociaż dieta złożona z samych suszonych warzyw wydaje się pozornie idealna, mają one wadę, którą jest niska zawartość białek oraz witamin. Nie powinno się więc spożywać tylko suszonych warzyw w okresie przeprowadzania diety.
Z suszonych i zmielonych warzyw dobrze jest przygotować więc pewien rodzaj koktajlu, używając do tego kefiru lub maślanki, dostarczając organizmowi cennych białek. Powinno się też spożywać dodatkowo warzywa świeże lub mrożone, które dostarczą zarówno białek, jak i witamin.
W przypadku osób jedzących mięso najlepiej jest łączyć suszone warzywa z warzywami świeżymi i chudym mięsem. Weganie mogą z kolei uzupełnić białko, między innymi spożywając rozmaite napoje adresowane do tej grupy konsumentów i spożywać bogate w białka rośliny strączkowe.
Suszone warzywa to także bogactwo aromatu, gdyż jest on w nich o wiele silniejszy niż w warzywach świeżych i często za to cenione są najbardziej. Sprawia on, że idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami, która pomoże nie tylko zrzucić nadliczbowe kilogramy, ale też będzie obłędna dla podniebienia.