Buraki, to warzywa, które są nam bardzo dobrze znane. Są wykorzystywane w kuchni polskiej od pokoleń i na ich bazie powstaje mnóstwo smacznych i zdrowych przetworów na zimę. Bardzo popularnym typem przetworów buraczanych będą buraczki starte na tarce, przyprawione i przesmażone oraz zawekowane, jak również buraczki w zalewie octowej.
Przetworów buraczanych mamy ogromną ilość, a najbardziej popularne z nich królują od lat na naszych stołach, zarówno formie dodatków do obiadów, jak również jako przystawki na stół, sałatki czy napoje energetyczne – zakwasy. Przetwory z buraków to jedne z popularniejszych przetworów oprócz konserwowych ogórków czy papryki. Dzisiaj mamy wiele różnych przetworów, które szczególnie w okresie zimowym są idealnym dodatkiem wprowadzonym do polskiego menu.
Buraczki starte na tarce i buraczki w occie
Jedną z bardziej tradycyjnych form przygotowania przetworów buraczanych będzie z pewnością propozycja startych i doprawionych oraz przesmażonych i zawekowanych buraczków. Jest to najczęściej przygotowywana propozycja wekowa, która sprawdza się w każdym domu. Drugą propozycją, również atrakcyjną pod kątem kulinarnym, będą buraczki wekowane w całości w zalewie octowej, które można później dodać do barszczyku, czy użyć, jako smaczną przystawkę.
Zakwas buraczany
Trzecią dość popularną propozycją buraczaną będzie zakwas buraczany, który jest wykorzystywany na dwa sposoby. Jednym z nich będzie picie zakwasu samodzielnie, w formie naturalnej ochrony odporności, a drugim wykorzystanie zakwasu do ugotowania czerwonego barszczu. Przetwory z buraków są jedną z tych propozycji, jaką znajdziemy najczęściej w domach, w których praktykuje się przygotowywanie własnych weków na zimę.
Przepisy na przetwory z buraków
Mniej doświadczone osoby w sprawach robienia przetworów mogą bez problemu posilić się przepisami zamieszczanymi online. Dzięki temu nawet nowicjusz może bez problemu zrobić przetwory, które uważa za najsmaczniejsze i najzdrowsze dla siebie. Przetwory z buraków nie są trudne do zrealizowania, nie wymagają również skomplikowanych dodatków, aby można było cieszyć się ich znakomitym smakiem oraz przy okazji zdrowotnymi właściwościami.
Przepisów na przetwory z buraków na przełomie ostatnich lat z pewnością przybyło. Buraczki są urozmaicane różnymi przyprawami, ziołami i warzywami, dzięki czemu można uzyskać dodatkowo, nieco odmienny smak tradycyjnych buraczków. Najczęściej wykorzystywane, dodatkowe produkty spożywcze przy urozmaicaniu buraczanych przetworów, to:
– papryka,
– kapusta,
– cebula, czosnek.