Sposobów na zmianę diety i zadbanie o zdrowie jest wiele, aczkolwiek wszystkie z nich łączy przywiązanie do natury. Z tego względu powinniśmy unikać wysoko przetworzonej żywności oferowanej w sklepach. Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem owoców i warzyw przez długie zimowe miesiące możemy sami zadbać o ich odpowiednie zabezpieczenie. Pomoże nam w tym ocet.
Zadbaj o swoje zdrowie
Niestety wysoko przetworzona żywność nie sprzyja ludzkiemu organizmowi. Dostępne w sklepach owoce i warzywa w puszkach zawierają różnego rodzaju substancje konserwujące (które oczywiście w niewielkich ilościach nie stanowią problemu) oraz wyjątkowo niekorzystny dla ludzkiej gospodarki hormonalnej bisfenol A. Jednym z najprostszych sposobów zastąpienia tego rodzaju produktów jest sięgnięcie do metod naszych babci.
We wszystkim wspomoże nam prosty ocet. Dzięki swoim niewiarygodnym właściwościom pozwoli wybranym przez nas owocom zachować świeżość i wszystkie walory odżywcze przez długie zimowe miesiące. Oprócz walorów prozdrowotnym możemy potraktować ocet jako oszczędność, gdyż pozwoli na zachowanie świeżości owoców, które możemy kupić latem, gdy są tanie.
Odpowiednie owoce
Z pomocą octu możemy zamarynować różnego rodzaju warzywa, grzyby oraz owoce. To, na co się zdecydujemy jest uzależnione jedynie od naszej wyobraźni. Nie mniej jednak w ostatnim czasie na popularności zyskuje śliwki. Możemy zdecydować się zarówno na zwykłe śliwki w occie, jak i na Śliwki w occie winnym.
Jednym, jak drugim przypadku możemy liczyć na wspaniałe źródło witamin oraz antyoksydantów. Odpowiednio przygotowane śliwki w occie winnym mogą stać w słoiku przez długie zimowe miesiące bez konieczności pasteryzowania. Jest to możliwe dzięki octowi. Do przygotowania śliwek będziemy potrzebować:
– 200 ml octu,
– 750 ml półwytrawnego wina czerwonego,
– 3 kg śliwek (mogą być zwykłe węgierki),
– 1 kg cukru,
– przyprawy.
Możemy zdecydować się na różne przyprawy, aczkolwiek do przygotowania śliwek w occie winnym najczęściej stosuje się goździki, cynamon oraz wysuszoną skórkę z pomarańczy.
Przygotowanie śliwek
Dokładnie obmywamy śliwki (nie musimy obrywać ogonków) i umieszczamy je we wcześniej wyparzonym słoiku. W garnku podgrzewamy do wysokiej temperatury ocet, wino i cukier. Następnie zalewamy śliwki gorącym wywarem, zamykamy słoik i odstawiamy na 24 godziny.
W kolejnym dniu wyciągamy wywar, podgrzewamy i powtarzamy procedurę przed kolejne trzy dni z rzędu. W ostatnim dniu możemy dodać wybrane przez nas przyprawy. Tak przygotowane śliwki w occie winnym są dobre do spożycia przez długie miesiące.