Przetwory z warzyw i owoców. Czy warto?

Kilkadziesiąt lat temu, w domu gospodyni, na stole nie mogło zabraknąć domowych przetworów z darów lata. Obecnie, że względu na ogólnodostępne warzywa i owoce, coraz rzadziej robi się własne przetwory. Mimo zaopatrzenia sklepowych półek warto wiedzieć o zaletach przetworów.

Susz warzywny, susz owocowy, kiszonki

Bardzo popularną przyprawą, dodawaną codziennie w kuchni jest susz warzywny. Warzywa konserwowane w ten sposób to doskonałe rozwiązanie na zimową porę, kiedy ciężko o dobrej jakości produkty. Dodatkowo susz warzywny jest bardzo aromatyczny, gdyż zawiera skoncentrowaną dawkę wszystkich cennych roślinnych substancji. Przygotowanie suszu warzywnego jest bardzo łatwe i można go wykonać w domowym zaciszu.

Susz owocowy to nic innego jak starannie wysuszone owoce. Często korzystamy z tego produktu przygotowując tradycyjny kompot na wigilijną kolację. W składzie suszu możemy znaleźć takie owoce, jak: śliwka, jabłko, skórka pomarańczowa, a także dodatek cynamonu, goździków. Mieszanki przyrządzane na letnie upały mogą zawierać także maliny, porzeczki, wiśnie czy truskawki. Wszystkie owoce są uprzednio dokładnie wysuszone.

Kiszonki to chyba najbardziej lubiane i popularne przetwory. Mają one swoją długą tradycję i wciąż są modyfikowane przez kucharzy i producentów. W szklanych słojach możemy znaleźć zamknięte ogórki, pomidory, paprykę, cukinię oraz buraki.

Zalety przetworów z warzyw i owoców

Przetwory z owoców i warzyw mają wiele zalet. Korzyści płynące z konserwowania żywności dotyczą zarówno naszego zdrowia jak i oszczędności czasu czy pieniędzy.

Po pierwsze przetwory w formie suszu warzywnego czy suszonych owoców zawierają skoncentrowaną ilość składników odżywczych oraz intensywny aromat. To daje nam możliwość wykorzystania mniejszej ilości produktów do przygotowania potraw. Dzięki temu oszczędzimy pieniądz i czas na bieganie po sklepach za kolejnym słoiczkiem przyprawy.

Kiszonki to przetwory, które oprócz walorów smakowych dają nam dodatkowe korzyści – witaminy i probiotyki. Podczas procesu kiszenia wytwarzają się bakterie fermentacji, spożywane wraz z kiszonymi warzywami mają właściwości pro zdrowotne.

Łatwo i szybko

Takie produkty jak kiszonki, różnego rodzaju kompozycje suszonych warzyw możemy kupić w każdym sklepie. Ważne aby wybierać te, które mają w składzie jak najmniej sztucznych dodatków i soli.

Przetwory z warzyw możemy w łatwy sposób przygotować w domu. Wystarczy tylko dobry przepis na kiszonkę lub chwilą czasu na skomponowanie suszu warzywnego z ulubionych produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *