W ostatnich latach zaobserwować można zmianę tendencji w doborze jednorazowych pojemników dla gastronomii. Kiedyś plastikowe opakowania i kartony pokryte foliami z nadrukiem, są dziś wypierane przez opakowania z surowców naturalnych. W związku z tym, poszukiwane przez klientów pojemniki jednorazowe charakteryzują również inne wzory. Jakie są najnowsze trendy i jak wybrać najlepsze opakowania cukiernicze?
Opakowania z papieru i kartonu
Jeszcze do niedawna opakowania jednorazowe dla gastronomii były wykonywane głównie z grubych warstw tworzyw sztucznych, zapewniających jak najlepsze właściwości praktyczne. Dzięki pracy naukowców, dziś wiadomo, że pojemniki jednorazowe z naturalnych surowców mogą być równie efektywne. Wybór papierowych i kartonowych naczyń stał się modny. Wiąże się z tym określony wygląd produktów poszukiwanych przez konsumentów. Właściwości estetyczne opakowań na jedzenie odgrywają największą rolę w branży cukierniczej.
Kartony na torty i ciasta – poszukiwane wzory
Choć biało – różowe pudełka w paski lub kropki wciąż bywają wybierane przez niektórych klientów, coraz częściej poszukiwanymi okazują się kartony w stylu minimalistycznym lub rustykalnym. Warto więc wprowadzić do oferty swojej cukierni opakowania jednorazowe dla gastronomii z brązowego i białego papieru. Osoby organizujące przyjęcia coraz częściej wybierają proste, białe kartony z czarnymi nadrukami. Szczególnym uznaniem cieszą się pojemniki w pełni biodegradowalne. Takie rozwiązania oferuje hurtownia opakowań jednorazowych Nowy Sącz. Wielu konsumentów poszukuje ciast pakowanych w estetycznie wykonane brązowe, niebielone kartony. Choć dobrze komponują się z nimi kolorowe wstążki, warto zaproponować konsumentom kokardy z naturalnych sznurków konopnych, które podkreślą styl opakowania.
Zalety pudełek ekologicznych
Oprócz poszukiwanego przez klientów designu, biodegradowalne opakowania mają wiele zalet. Przede wszystkim nadają się do kompostowania, co ogranicza ilość produkowanych śmieci. Hurtownia opakowań jednorazowych Nowy Sącz oferuje kartony, które rozkładają się w krótkim czasie. Pojemniki, do których produkcji nie wykorzystano barwników i materiałów syntetycznych, są również bezpieczne dla użytkowników. Takie metody wytwarzania gwarantują konieczny w branży żywieniowej brak toksyczności i hipoalergiczność.