Niektóre fakty o papierze do pieczenia potrafią zaskoczyć

Używasz papieru do pieczenia? Mogłoby się wydawać, że z tym powszechnym elementem wyposażenia kuchni nie wiążą się ciekawe fakty. Tymczasem klasyczny papier do wypieków jest dostępny w sprzedaży w kilku rodzajach. Z kolei jego zastosowanie wykracza daleko poza kuchnię. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat!

Kluczowe właściwości papieru

Papier pergaminowy jest używany do pieczenia chleba, ciastek i innego rodzaju wypieków. Znajduje także zastosowanie przy różnego rodzaju daniach i przekąskach, także tych klasycznych, w wersji beztłuszczowej. Jest to możliwe, ponieważ papier nie przywiera do powierzchni naczynia ani do przygotowywanego jedzenia. Co więcej, jest on odporny na przenikanie przez tłuszcze, wodę oraz inne substancje.

Pozwala to nie tylko przygotować jedzenie bez tłuszczu, ale także zachowuje czystość naczyń. Dlatego papier do pieczenia jest powszechnie używany nie tylko przez miłośników zdrowej żywności, ale także przez osoby, które cenią sobie małą ilość zabrudzeń i krótki czas sprzątania po gotowaniu. Co jeszcze wyróżnia papier pergaminowy?

Zastosowanie w przemyśle

Papier do wypieków używany jest nie tylko w kuchni. Obecnie jest on wykorzystywany w niektórych gałęziach przemysłu. Co ciekawe jest to związanie dokładnie z tymi samymi właściwościami, które mają kluczowe znacznie w kuchni. Mowa m.in. o odporności na przesiąkanie. Materiał ten znajduje zastosowanie np. przy produkcji laminatów meblowych, rur tekstylnych. Może być także użyty przy wulkanizacji ogumienia.

Rożne rodzaje papieru

Omawiając interesujące fakty na temat pergaminu do pieczenia, nie można nie wspomnieć o różnych rodzajach tego materiału. Chociaż wszystkie z papierów w sklepach wydają się takie same, to są między nimi różnice. Część z nich może nawet wypływać na decyzje zakupowe.

Przykładowo warto wiedzieć, że papier pergaminowy może być wytworzony na 2 sposoby. Poprzez kąpiel celulozy w kwasie siarkowym lub w chlorku cyny. W pierwszym przypadku masa celulozowa ulega częściowemu rozpuszczeniu, a w drugim masa się żelatynuje.

Surowiec w takiej formie może być łatwo przetworzony na znany papier pergaminowy. Należy mieć na uwadze, że to, jaki sposób wykorzystuje producent, wywiera inny wpływ na środowisko naturalne.

Inna istotna różnica to rodzaj użytej powłoki, dzięki której papier do pieczenia zawdzięcza część swoich właściwości. W zależności od producenta może to być mieszanka tłuszczów lub sylikon spożywczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *