Kurki marynowane

Kurki marynowane to świetny sposób na przekąskę, która idealnie wpasuje się w każde kubki smakowe. Osoby, które przepadają za grzybami, doceniają kurki za ich niepowtarzalny smak, wyjątkowy kształt oraz różnorodność przepisów, które można z nich wykonać. Kurki marynowane w zalewie octowej to prosty i szybki przepis na grzybki, które zasmakują każdemu i które każdy może samodzielnie wykonać we własnej kuchni? Jak? Zapraszam poniżej.

Przepis na kurki marynowane

Kurki są przepyszne same w sobie, dlatego nie warto ich smaku niszczyć mnóstwem dodatków. Jak się okazuje do podstawowego przepisu wystarczy między innymi: świeże kurki, około 5 szklanek wody, 1 szklana octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, przyprawy takie jak: gorczyca,ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe.

Przygotowanie kurek

Zanim przystąpimy do działania, warto kurki dokładnie obmyć oraz oczyścić z włókien oraz z ziemi. Poleca się także obgotowanie kurek przynajmniej 10 minut, by były one soczyste i smaczniejsze. Następnie, kurki wyciągamy, osuszymy, przygotowujemy zalewę z podanych wyżej składników.

Obróbka

Składniki na zalewę mieszamy ze sobą w garnku i gotujemy – około 15 – 20 minut. Następnie chwilę ją studzimy i zalewamy nasze złote grzybki w słoiczkach, które później należy jeszcze pasteryzować przez 15 minut po przykryciem. Następnie odstawiamy słoiczki w ciemne i chłodne miejsce.

Do czego jeść kurki?

Tak przygotowane kurki smakują same. Można je więc przekąsić, gdy tylko mamy ochotę na coś z octem. Doskonale smakują do trunków wyskokowych, dlatego też poleca się się do spotkań towarzyskich jako przekąskę np. do wódeczki. Polacy kochają kurki więc chętnie je jedzą cały rok. Niestety nie każdy ma rękę do grzybów i nie każdy lubi je zbierać, dlatego czasem za taki słoiczek w sklepie ze zdrowa żywnością trzeba bardzo dużo zapłacić. Tymczasem jak wskazano powyżej, przepis jest banalnie prosty i każdy bez problemu poradzi sobie z jego wykonaniem samodzielnie. Wyciągajmy je kiedy tylko mamy na nie ochotę – idealnie smakują latem i zimą, idealnie pasują do potraw wytrawnych typu ciężkich mięs i ryb. Świetnie się komponują także z makaronem i daniami typowo mącznymi. Kurki to pierwsze grzybki, które smakują dzieciom, więc jak najbardziej nasi milusińscy również mogą spróbować tego szlachetnego rarytasu. Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu i stworzenia swoich złotych słoiczków, które idealnie sprawdzą się na nie jedną okazję w naszym rodzimym domu. Te kurki smakują jak u babci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *