O jakości barszczu często świadczy kolor, ale także aromat i smak. Wiele czynników ma na to wpływ, ale pewnym jest, że dodając koncentrat barszczu czerwonego, jest się bliższym osiągnięcia sukcesu kulinarnego w gotowaniu tej zupy.
Sklepowe gotowce
Decydując się na użycie produktów dostępnych w sklepach, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład, który często jest wspomagany konserwantami, wspomagaczami lub bardzo dużą ilością octu, który owszem, da kwaskowość wywaru, jednak często zaburza prawdziwy i pożądany smak. Nie warto zatem ryzykować, nie będąc pewnym składu, a chcąc podać tą potrawę gościom. Koncentrat barszczu czerwonego to produkt dość powszechny wśród sklepowego asortymentu, jednak często jeden drugiemu nie jest równy. Oczywiście prawdziwy aromat zagwarantuje samodzielnie stworzony płyn, jednak kiedy nie posiadamy go w swoich zapasach, wybierając się do sklepu , należy nastawić się na świadome czytanie etykiety. Tylko to zagwarantuje udaną i smaczną zupę.
Prostota tkwi w szczegółach
Barszcz to zupa dla każdego – dla zabieganych, wymagających, koneserów, studentów, teściów i leniwych. Ugotowana samodzielnie zawsze będzie smakować lepiej, niż przesypana z torebki i zalana wrzątkiem. Nad jej walorami smakowymi można by dyskutować godzinami, a i tak konkluzje na ten temat wśród każdego uczestnika byłyby różne. Jej wybitność tkwi także w dodatkach, z jakimi można ją jeść, a tutaj dowolność zależy tylko od preferencji konsumenta – uszka, ziemniaki, fasolka, jajko, lub po prostu czysta przyjemność, a więc gorący napar wypity prosto z kubka. Koncentrat barszczu czerwonego jest często maleńkim szczegółem, który decyduje o efekcie końcowym, a więc o rozkoszy z jaką barszcz wypijamy. Warty jest zatem używania go, aby wzbogacić smak, zapach i radość ze spożywania.
Data przydatności
Decydując się na samodzielne zrobienie koncentratu barszczu czerwonego, należy pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu, oraz zużyciu w odpowiednich okresach czasu. Najlepiej aby esencja stała w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce i była zużyta zaraz po otwarciu. W przeciwnym razie może dojść do fermentacji buraków. Najlepszym sposobem na potwierdzenie świeżości koncentratu jest jego obserwacja – jeśli na powierzchni cieczy nie wytwarza się biała piana i smak nie przeszedł kwasem, produkt jest świeży i gotowy do użycia.
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz w sklepie Vitapol