W sklepach spożywczych bez trudu spotkamy papier do pieczenia różnych producentów. O dziwo, są ludzie, którzy obywają się bez tego produktu i nie zdają sobie sprawy jak papier pergaminowy potrafi ułatwić życie każdej kucharki czy kucharza.
Jakie są atuty papieru do pieczenia?
Pergamin do pieczenia pozwala zminimalizować użycie tłuszczu w naszej kuchni. Smarowanie formy tłuszczem sprawia, że ciasto będzie zawierało go więcej. Często nie wpływa to pozytywnie na nasze zdrowie i figurę, ale przede wszystkim wcale nie pomaga dodać wypiekom smaku. Wręcz przeciwnie, takie ciasta smakują czasem nawet nieco gorzej. Pergamin do pieczenia posiada specjalną strukturę oraz silikonowe pokrycie. Gęstsza struktura celulozy pozwala wyeliminować przenikanie substancji, natomiast silikon pomaga oddzielić ciasto od papieru. Absolutnie zbędne staje się natłuszczanie formy. Wszystko co trzeba zrobić to po prostu wyłożyć formę papierem do pieczenia, a następnie na tak przygotowane naczynie wylać nasze ciasto.
Walory smakowe to nie wszystko
Oczywiście, łatwiejsze pieczenie, pełniejszy smak i całkowity brak frustracji spowodowanej bierną obserwacją rozpadającego się na pół ciasta to nie jedyne zalety papieru do pieczenia. Mniej oczywistą, ale równie istotną cechą jest to, że papier pergaminowy sprawia, iż po pieczeniu po prostu mamy mniej pracy przy zmywaniu naczyń. Nawet posiadając zmywarkę i tak przecież musimy nadmiar ciasta usunąć z formy, jest to pracochłonne, często trudne i… nudne. Jeżeli jednak to nas nie zraża to bardzo dobrze. Nie zmienia to faktu, że szorowanie i dokładne mycie naczyń wpływa na ich żywotność i estetyczny wygląd. Papier do pieczenia zapewnia, że nasze naczynia po prostu będą nam dłużej służyły. Czyli nie tylko miłe wspomnienia po udanym wieczorze i spotkaniu przy cieście, ale też zaoszczędzone pieniądze są efektem użycia pergaminu do pieczenia.
Czy to wszystko?
Papier do pieczenia nie tylko może zostać wykorzystany do wyłożenia formy. Wiele osób chwali sobie możliwość przykrycia wypieków papierem. Sprawia to, że wypieki nie tracą wilgotności i nie stają się zbyt suche oraz ponadto nie przypiekają się. Papier do pieczenia dostępny jest w rolkach oraz arkuszach, ponadto możemy się spotkać z papierem białym lub brązowym. Zawsze warto poeksperymentować samemu i poczytać etykiety, by kupić produkt najlepszy dla naszych potrzeb. Na początek jednak warto wiedzieć i pamiętać, że istnieje papier jednostronnie i dwustronnie powlekany silikonem. W przypadku tego pierwszego należy sprawdzić, którą stronę powinniśmy skierować w stronę ciasta, a którą w stronę foremki. W przeciwnym razie możemy nie od razu docenić zalety stosowania pergaminu do pieczenia.