Aromatyczne podgrzybki marynowane w occie

Grzyby są cenione przede wszystkim ze względu wyjątkowo aromatyczny smak. Z ich udziałem każda gospodyni domowa potrafi przyrządzić pyszne potrawy. W sezonie, gdy w lesie pojawia się mnóstwo grzybów wiele osób nie tylko suszy grzyby, lecz także przyrządza z nich aromatyczne przetwory. Do wielu z nich zalicza się podgrzybki marynowane w occie.

Grzyby idealne do marynowania i nie tylko

Grzyby leśne nie zawierają zbyt wiele cennych właściwości odżywczych, ale są cenione ze względu na niezwykły smak oraz aromat. Można z nich przyrządzić wiele pysznych oraz aromatycznych potraw. W wielu domowych spiżarniach w okresie zimowym można spotkać nie tylko zasuszone grzybki leśne, lecz także grzybki marynowane.

Pyszną przystawkę stanowią podgrzybki marynowane w occie. Do marynowania oprócz podgrzybków o małych łebkach świetnie nadają się młode borowiki, maślaki, gąski, rydze, zajączki, opieńki, kurki koźlarze i wiele innych gatunków.

Z kolei z grzybków suszonych przyrządzane są aromatyczne potrawy wigilijne. Wśród wielu z nich można wymienić pierogi z farszem grzybowym i kapustą, paszteciki grzybowe oraz zupę grzybową.

Pyszne i aromatyczne podgrzybki marynowane w occie

Profesjonalne gospodynie wiejskie w słoikach zamykają różnorodne grzybki, niemniej najbardziej popularne są podgrzybki, które to są powszechnie znane oraz licznie zbierane w wielu polskich lasach.

Smak zamarynowanych podgrzybków zależy przede wszystkim od rodzaju przyrządzonej zalewy octowej. Tradycyjne zalewy do marynowania grzybków przyrządza się wody, octu oraz niewielkiej ilości soli i cukru. Ponadto aromatyczny smak oraz zapach jest bardzo często wzbogacany poprzez dodanie do każdego słoiczka liścia laurowego oraz kilku ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.

A w celu nadania marynowanym podgrzybkom odpowiedniej twardości warto dodać do każdego słoiczka dodać również kilka ziarenek gorczycy. Aby grzybki dobrze zachowały się na zimę należy je odpowiednio pasteryzować.

Serwowanie podgrzybków marynowanych w occie

Podgrzybki marynowane w zalewie słodko – kwaśnej są znakomitą przystawką do wielu dan kuchni polskiej. Już w dawnych czasach były one podawane podczas hucznych biesiad, podczas których to spożywano dużo alkoholu. I nic w tym dziwnego, gdyż grzybki marynowane stanowią pyszną zagryzkę do wódki.

Zamarynowanie w całości łebki można po wyjęciu ze słoika pokroić na małe kawałeczki i wtenczas stanowią aromatyczny dodatek do sosu tatarskiego oraz mies.

Warto zatem sięgnąć w sezonie po sprawdzony przepis na marynowane podgrzybki, by móc zimą delektować się ich wyjątkowym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *