Eko opakowania – nasza szansa na lepszą przyszłość

Zanieczyszczenie środowiska to ogromny problem naszych czasów. Liczba odpadów produkowanych przez człowieka wzrasta w zastraszającym tempie i w znacznym stopniu przyczynia się do pogorszenia stanu naszej planety. Poszukiwanie nowych, alternatywnych rozwiązań pakowania produktów to jedyna opcja na poprawę tej ciężkiej sytuacji.

Opakowania ekologiczne czyli jakie?

Opakowania ekologiczne są wykonywane z różnego rodzaju, przyjaznych środowisku materiałów. Opakowania eko to te, które produkuje się na przykład z kukurydzy, trzciny cukrowej czy różnego rodzaju odpadów rolniczych. Do produkcji opakowań eko używa się także papieru czy tektury – surowców, które w 100% podlegają recyklingowi.

Opakowania ekologiczne to również te wykonane ze szkła. Szkło jako surowiec podlega całkowitemu recyklingowi, poza tym szklane opakowania nadają się do wielokrotnego użytku.

Opakowania ekologiczne podlegają całkowitej biodegradacji, co więcej proces ten nie wymaga ingerencji człowieka. Zużyty i wyrzucony eko produkt, z upływem czasu ulega rozłożeniu zamieniając się w biomasę.

Eko opakowania to także typ opakowań, które mogą zostać zamienione w kompost – zaletą ich stosowania jest to, że proces kompostowania jest zdecydowania krótszy niż proces biodegradacji.

Plastik i styropian – czyli jak nie pakować jedzenia?

Opakowanie wykonane z plastiku składają się z dużej ilości różnego rodzaju polimerów, które mogą zaburzać gospodarkę hormonalną ludzkiego organizmu. Dodatkowo plastik może wchodzić w reakcję z zapakowanym jedzeniem, a tym samym mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Pakowanie w plastik to jak proszenie się o kłopoty i za wszelką cenę powinno się go unikać.

Z kolei opakowania styropianowe wytwarzane są w procesie polimeryzacji substancji o nazwie styren. Substancja ta jest rakotwórcza i obciąża nasz układ nerwowy co ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie i jakość przechowywanego pokarmu.

Opakowania biodegradowalne do żywności – dlaczego warto zdecydować się na eko pakowanie?

Opakowania biodegradowalne do żywności to nie tylko rozwiązanie przyjazne środowisku – opakowania tego typu mają także zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Biodegradowalne opakowania nie wchodzą w reakcje z przechowywanym jedzeniem, gwarantując bezpieczeństwo i najwyższą jakość spożywanego pokarmu.

Biodegradowalne opakowania to przyszłość branży spożywczej, ale nie tylko. Bez eko opakowań ciężko wyobrazić sobie dalsze, normalne funkcjonowanie naszej planety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *