Sklepy ekologiczne są obecnie bogate w różne rodzaje ziół, suszu, herbat. Siła roślin znana od tysięcy lat jest dziś doceniana bardziej niż jeszcze kilkanaście lat temu. Rośliny nie tylko leczą, ale również są szeroko wykorzystywane w kosmetologii jako dodatek do kremów, masek czy szamponów.
Czym jest hibiskus?
Jedną z popularnych roślin, która łączy w sobie estetykę i właściwości lecznicze jest hibiskus, zwany również malwą sudańską lub ketmią szczawiową. To charakterystyczna roślina o dużych, pięknych kwiatach w kształcie trąbki. Z uwagi na piękno kwiatów hibiskusa bardzo często uprawiany jest on jako roślina ozdobna, a warto wiedzieć, że posiada również właściwości lecznicze.Ketmia szczawiowa pochodzi z Chin i w potocznym języku często nazywana jest nieprawidłowo różą chińską. Bliżej jej do malwy, stąd druga jej nazwa: malwa sudańska. W naturalnych warunkach hibiskus osiąga wysokość nawet do pięciu metrów, uprawiany w doniczkach jest niższy o około trzy metry. Można go jednak formować w zależności od preferencji, gdyż dobrze znosi cięcie.
Właściwości hibiskusa
Napar z hibiskusa jest napojem bogatym w wiele cennych składników aktywnych, które korzystnie wpływają na zdrowie oraz urodę. To źródło dobrze przyswajalnej witaminy C, która buduje odporność organizmu i jest niezastąpiona w trakcie sezonu infekcyjnego.Malwa sudańska to również bogactwo kwasów organicznych. Jednym z nich jest kwas cytrynowy, który pomaga w leczeniu niestrawności oraz oczyszcza organizm z toksyn. Warto też zwrócić uwagę na kwas jabłkowy, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.Hibiskus właściwości to również działanie silnie antyutleniające, polegające na usuwaniu wolnych rodników z naszego organizmu, dzięki zawartości flawonoidów.
Spożywanie napoju z hibiskusa
Ketmia szczawiowa poza dobroczynnymi dla organizmu elementami zawiera również kwas szczawiowy. Jego spożycie w dużych ilościach może prowadzić do kamicy nerkowej oraz niedoborów wapnia.Napar z hibiskusa nie jest wskazany dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących. Na malwę sudańską powinny też uważać pary starające się o dziecko, gdyż zawiera substancje obniżające płodność.