Burak to warzywo powszechnie znane i popularne w Polsce. Wiąże się to z szerokim zastosowaniem go w kuchni i przypisywanymi mu właściwościami zdrowotnymi. Buraczki można też przechowywać w formie np. ćwikły na zimę w słoikach lub zimowej sałatki z buraków.
Sałatka z buraków na zimę – ciekawy pomysł na przetwory z buraków
Sałatkę zazwyczaj przygotowuje się jesienią, kiedy z ogródka wykopuje się buraczki. Jeśli, jednak ktoś chce przygotować ją o innej porze to nic nie stoi na przeszkodzie. W sklepach można kupić buraki przez cały rok, dlatego przy braku własnych warzyw zakupy są dobrą alternatywą i pozwalają na przygotowanie przetworu. Sałatka z buraków to sposób na ciekawe danie, które sprawdzi się np. jako dodatek do obiadu. Najchętniej sięga się po nią w okresie zimowym, kiedy warto podawać ją na zimno. Równie dobrze, jednak będzie smakować przez resztę roku. To pomysł na szybki dodatek do obiadu, kiedy np. nie mamy zbyt wiele czasu a chcemy sięgnąć po coś domowego i zdrowego.
Jak przygotować sałatkę z buraczków na zimę? Porady i wskazówki
Aby przygotować smaczną sałatkę, stanowiącą ciekawy pomysł na przetwory z buraków konieczna jest baza w postaci tych warzyw. Potrzebna jest również cebula i słodka papryka. Wiele osób posiada te warzywa w ogródku, co znacząco obniża koszty przygotowania przetworu. Do sałatki dodajemy też: olej, ocet i cukier, które podkreślają jej smak i stanowią środki konserwujące.
Dzięki temu zachowuje ona trwałość na długi czas i może spokojnie czekać na otwarcie w domowej spiżarni. Przygotowanie sałatki jest proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Warzywa należy obrać i pokroić. Buraki wcześniej należy umyć i ugotować, pozbawiając ich skórki. Do nich dodaje się resztę warzyw i zalewę przygotowaną z oleju, cukru, octu i soli. Do smaku dodaje się ziarenka pieprzu i ziele angielskie, a czasami ocet jabłkowy, jeśli sałatka wydaje się za mało kwaśna.
O czym pamiętać podczas przygotowywania buraczków na zimę?
Pomysł na przetwory z buraków w formie sałatki to smaczne i zdrowe danie. Warto, jednak pamiętać, by odpowiednio wcześnie przygotować słoiki na przetwory i wyparzyć je. Dzięki temu zapobiegnie się ewentualnemu psuciu się przetworów w trakcie przechowywania w spiżarni.Kolejną ważną kwestią, o jakiej powinna pamiętać każda pani domu jest również sprawdzanie stanu zakrętek. Te, które mają już kilka lat i np. są pordzewiałe – nie nadają się do zakręcania weków, ponieważ nie gwarantują ich szczelności i mogą powodować psucie się sałatki.