Każdy kucharz, czy to domowy czy też profesjonalista uznaje warzywa za niezbędny składnik. Dzięki nim potrawy zyskują smak, aromat, odpowiednią konsystencję lub kolor. Niekiedy są dodatkiem, jednak czasem bywają najważniejszym elementem na talerzu, zastępując mięso i stanowiąc główny składnik dania. Warzywa mogą przybierać różne formy – występują w postaci świeżej, mrożonej, konserwowanej bądź też suszonej.
Susz warzywny – pozytywy związane z jego stosowaniem
Susz warzywny, w odpowiedni sposób przygotowany i przechowywany w dobrym miejscu posiada długą datę spożycia. Warzywa świeże zdążą już dawno zwiędnąć, podczas gdy susz wciąż zachowa swój aromat i smak. Ponadto warzywa suszone zajmują niewielką powierzchnię. Zamknięte w słoiku i włożone do lodówki czy trzymane w zacienionej szafce nie stanowią żadnego problemu dla użytkownika. Susz warzywny może być przygotowywany wiosną lub latem i można z niego korzystać z powodzeniem aż do następnego sezonu. Młode warzywa, będące składnikiem suszu są doskonałym źródłem witamin. Są także doskonałą alternatywą dla dość drogich i niekiedy niezbyt świeżych warzyw dostępnych zimą w sklepach.
Wartość zdrowotna ususzonych warzyw
Dla większości osób suszone mieszanki wydają się być pozbawionymi witamin i składników odżywczych. Jeżeli jednak susz warzywny jest wykonany w odpowiedni sposób, z warzyw, których pochodzenie jest znane można mieć pewność, że będzie w pełni wartościowy i zdrowy. Podczas sezonu jesienno-zimowego, w momencie gdy o świeże warzywa jest bardzo ciężko susz sprawdza się o wiele lepiej niż warzywa ze słoika czy mrożonki poddawane obróbce termicznej, która powoduje utratę ich drogocennych właściwości. Proces suszenia jest jednym z najstarszych i najbardziej powszechnych metod przedłużania żywotności warzyw, ale nie tylko – od dawien dawna ludzie suszyli mięso, owoce czy grzyby. Zaletą suszenia jest to, że warzywa nie tracą w jego efekcie swoich witamin oraz minerałów, które są niezbędne do zdrowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Dokonując wyboru gotowego suszu warzywnego w sklepie zaleca się dokładną analizę jego składu. Obecność aromatów, barwników czy wszelkiego rodzaju konserwantów powinna składać do rezygnacji z takiego produktu.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A.