XXI wiek przynosi ze sobą szereg przeróżnych rozwiązań technologicznych, wśród nich nowe urządzenia z przeznaczeniem gastronomicznym. Wśród nich znajduje się chociażby piec konwekcyjny parowy. Jakie są zalety takiego rozwiązania?
Możliwość przyrządzenia wielu potraw naraz
Przede wszystkim jedną z najważniejszych zalet pieców konwekcyjnych parowych jest to, że można tam przyrządzić kilka potraw naraz z zastosowaniem różnych metod przyrządzenia ich.
Co bowiem umożliwiają takie piece konwekcyjne parowe? Otóż możliwe jest tu gotowanie, pieczenie, blanszowanie, grillowanie oraz szereg jeszcze innych czynności. Warto jednak zaznaczyć, że w takim piecu nie można stosować różnych technik gotowania, jeśli będą one wymagały innych ustawień temperatury i wilgotności. Z kolei jednak ważne w tym momencie jest jeszcze to, że piece konwekcyjne parowe zaopatrzone są w specjalne metody cyrkulacji powietrza, które sprawiają, że zapachy z poszczególnych potraw nie przechodzą między sobą.
Oszczędność energii i wody
To z pewnością doceni każda osoba prowadząca punkt gastronomiczny. Piec konwekcyjny parowy zapewnia bowiem w skali długoterminowej naprawdę bardzo znaczną oszczędność prądu i wody.
Oczywiście jednak oszczędność ta będzie zauważalna przy dość częstym użytkowaniu pieca. Jeśli kupimy go po to, aby przyrządzać w nim od nowa zaledwie kilka dań dziennie, to raczej oszczędności nie zauważymy.
Niska awaryjność
Warto jeszcze zaznaczyć, że piece te charakteryzują się naprawdę bardzo niską awaryjnością, co oczywiście obniża znacząco wydatki związane z nimi.
Awaryjność tych pieców bierze się bowiem tak naprawdę głównie z osadzenia się kamienia kotłowego. Temu z kolei można naprawdę bardzo łatwo zapobiec poprzez właściwe czyszczenie i pielęgnację takiego pieca.
Funkcja regeneracji potraw
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o jednej, naprawdę całkiem istotnej funkcji tych pieców. A mianowicie za ich pomocą możliwa jest regeneracja potraw. Co to dokładniej oznacza?
Cóż często zapewne zdarzyło nam się zrobić potrawę za wcześnie albo klient jednak jej nie chciał, albo wyszło jej za dużo. Szkoda marnować takiej potrawy – zdecydowanie lepiej jest zastosować właśnie piec konwekcyjny parowy. Umożliwia on bardzo szybkie podgrzanie potrawy bez wysuszenia jej ani bez utraty jej walorów smakowych oraz estetycznych
Piece konwekcyjno parowe dostępne są w ofercie sklepuGastroprodukt.pl