Catering jest popularną usługą oferowaną przez restauracje z myślą o osobach, które nie potrafią gotować lub nie mają na to czasu, a muszą przygotować przyjęcie dla większej liczby osób, na przykład z okazji Świąt, chrztu dziecka czy nawet imienin. Restauracje lub firmy cateringowe przywożą gotowe, zamówione potrawy zapakowane w pojemniki jednorazowe na żywność. Możliwe jest także zamówienie cateringu wraz z obsługą.
Dużo jedzenia – potrzebne duże pojemniki
Klient zamawiający catering musi podać w zamówieniu liczbę potraw, menu, a także liczbę potrzebnych porcji każdej potrawy. Zazwyczaj catering zamawiany jest na przyjęcia, w których udział bierze od kilku do nawet kilkudziesięciu osób. Z tego względu firmy cateringowe muszą posiadać duże opakowania jednorazowe dla gastronomii, aby móc dostarczyć takie ilości jedzenia klientom. Profesjonalne firmy cateringowe zaopatrują się w pojemniki jednorazowe na żywność tylko u sprawdzonych producentów, gdyż jakość pojemników jest bardzo istotna dla jakości jedzenia w nich przewożonego.
Zabezpieczenie żywności to podstawa
Żywność cateringowa może być transportowana nawet na znaczne odległości. Wymaga to więc odpowiedniego jej zabezpieczenia. Nie może wylać się lub wypaść z pojemników. Pojemniki muszą też być sprawdzone pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Plastikowe opakowania jednorazowe dla gastronomii zazwyczaj wykonane są z odpowiedniego plastiku, który jest odporny na wstrząsy podczas transportu. Szczelne opakowanie chroni także żywność przed dostaniem się do niej zanieczyszczeń lub drobnoustrojów. Ponadto pojemniki muszą też utrzymać ciepłotę posiłków. Profesjonalna firma cateringowa powinna zwracać uwagę na każdy najdrobniejszy szczegół.
A gdy coś zostanie?
Może zdarzyć się tak, że w ostatniej chwili ktoś nie przyjdzie na przyjęcie lub ktoś zje mniej niż przypada na porcję, albo ilość zamówionych porcji okaże się zbyt duża. W przypadku pozostania niezjedzonej żywności należy pamiętać, że żadne z opakowań, w których została przywieziona, nie nadaje się do jej przechowywania. Należy w miarę możliwości spożyć wszystko po otwarciu opakowań. Jeśli nie jest to możliwe, należy przełożyć ją do innych pojemników, w których można ją nieco dłużej przechowywać w lodówce.