Konsumenci są coraz bardziej świadomi swoich zakupów i tego, co jest dobre dla środowiska naturalnego. Często przy wyborze danych produktów, kierują się tym, w co one są zapakowane. Opakowania ekologiczne są wybierane coraz częściej ze względu na ich możliwość ponownego wykorzystania bądź łatwiejszy ich rozkład.
Opakowania eko – gdzie są używane
Można powiedzieć, że niemal w każdej dziedzinie życia znajdziemy produkty zapakowane w Opakowania ekologiczne. Najczęściej spotkamy się z nimi w przemyśle spożywczym. To w nie umieszczana jest żywność. Wpływa to zarówno na zmniejszenie ilości odpadów na świecie, jak i na same artykuły spożywcze, na ich właściwości zdrowotne. Trzeba podkreślić, że opakowania ekologiczne są zazwyczaj wykonane z naturalnych surowców, więc w swym składzie nie mają szkodliwych związków.
Opakowania biodegradowalne do żywności
Ten typ opakowań wykorzystywany jest głównie w gastronomii, hotelarstwie, cateringu, ale również coraz częściej w zwykłych domach. Opakowania biodegradowalne do żywności charakteryzują się wytrzymałością i szybkim naturalnym rozkładem. Podczas ich produkcji zwraca się uwagę na to, czy są one odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz na ich rozpad na czynniki pierwsze. To właśnie te cechy są najważniejsze. Poza tym prowadzone są badania, które w przyszłości mają sprawić, że ten typ opakowań będzie pozwalał na dłuższe przechowywanie żywności, dzięki ich właściwościom bakteriobójczym.
Jadalne opakowania do żywności
To jeden z rodzajów opakowań ekologicznych. Są one na tyle ciekawe, że mogą być najzwyczajniej w świecie skonsumowane podczas posiłku. Tym samym nie zostawiają po sobie żadnego śladu, nie muszą się rozłożyć, nie muszą być segregowane. Oczywiście, jeśli ich nie zjemy to, należy je umieścić w odpadach bio.
Z czego najczęściej są wykonane opakowania ekologiczne
Do produkowania opakowań eko wykorzystuje się przeważnie papier, szkło, metal. Coraz bardziej popularne stają się również opakowania bambusowe, z trzciny cukrowej, z tworzywa rPET. Większość tych opakowań można wykorzystać ponownie. Inne zaś ulegają szybszemu naturalnemu rozkładowi. Jedne i drugie wpływają pozytywnie na środowisko naturalne, co jest głównym założeniem ich użycia.