Składniki odżywcze, które znajdują się w owocach i warzywach są niezbędne dla zdrowia, prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia. Zmniejszają one występowanie chorób przewlekłych i zwiększają odporność organizmu na wirusy, bakterie i drobnoustroje. Dzięki dobrej diecie możemy się uchronić nawet przed chorobami serca, a także różnymi rodzajami nowotworów.
Jak suszyć warzywa? – suszone warzywa w domu
Ogromny wybór suszonych warzyw znajdziemy już teraz w marketach i sklepach spożywczych. W ostatnim czasie stały się naprawdę popularne i dzięki temu coraz częściej pojawiają się na półkach sklepowych. Nie da się ukryć, że ich ceny są często bardzo wysokie. Jest to dość zastanawiające, ponieważ świeże, tradycyjne warzywa są jedną z tańszych grup żywności, których potrzebujemy na co dzień. Oczywiście, można je kupować na promocjach lub w różnych hurtowniach. Wtedy ceny są o wiele niższe.
Dla fanów samodzielnego przygotowywania posiłków i świadomego żywienia przychodzimy z pomysłem: susz swoje warzywa w domu. Suszone warzywa trzeba umieć zrobić. Istnieją specjalne techniki, dzięki którym zachowują one swój naturalny kolor, cenne składniki, a także cały smak i aromat. Dla początkujących poleca się suszenie warzyw, które mają w sobie jak najmniej wody. Często pierwszym wyborem są grzyby, które można wysuszyć nawet w piekarniku. Najważniejsze jest to, że suszymy tylko zdrowe warzywa – nieuszkodzone.
Które warzywa warto suszyć?
Warzywa, które głównie zawierają w sobie wodę, takie jak: ogórek, bakłażan, niektóre odmiany papryki czy cukinia nie nadają się do suszenia. Podobnie jest z owocami, ponieważ większość z nich ma w sobie wysoki procent wody. Najlepiej spożywać je po prostu na świeżo – wtedy są najlepsze. Jakie warzywa warto ususzyć?
Najczęściej polecane są: seler, por, cebula, buraki, marchewka, grzyby, pietruszka, czosnek oraz rozmaite zioła.
Do czego wykorzystać suszone warzywa?
Suszone warzywa możemy wykorzystać do wielu potraw. Dzięki swojej aromatyczności świetnie nadadzą się do wszelkich potrawek mięsnych, sosów, a także do posypania sałatek.
Na bazie suszonych warzyw możemy też ugotować wiele zup. Dzięki temu, że warzywa suszone mają długi termin przydatności, możemy je serwować cały rok, nawet poza sezonem.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..