Lody to jeden z ulubionych deserów Polaków, chociaż wciąż nie spożywamy ich tak wiele jak mieszkańcy innych krajów Europy czy świata. W ostatnich latach popularna stała się moda na lody robione w domu, bo często stosuje się w nich mniej cukru, przez co są bardziej naturalne i smaczniejsze.
Kubki do robienia lodów
Kubki do robienia lodów na patyku warto zatem wprowadzić do swojej kuchni po to, by serwować swoim dzieciom na przykład pyszne lody owocowe, które będą przygotowane na bazie zmiksowanych owoców jagodowych oraz jogurtu naturalnego. Takie kubki na lody są bardzo proste do użycia, a dzięki niedużej pojemności, otrzymuje się pyszny deser w sam raz dla dziecka. Takie domowe lody to również frajda związana z ich przygotowywaniem. Kubki na lody trzeba bowiem wcześniej wypełnić przygotowaną owocową masą, co dzieci garnące się do pomagania w domu mogą robić wraz z rodzicami.
Kielichy na sorbety
Lody na bazie przetartych owoców jagodowych to inaczej sorbety. Takie sorbety tak naprawdę zawierają w sobie mnóstwo witamin, a jeżeli nie doda się do nich zbyt dużo cukru, będą również bardzo dietetycznym deserem. W końcu to tylko na przykład zmiksowane truskawki albo jagody, który dodatkowo można przyprawić miodem albo sokiem z cytryny. Kielichy na sorbety to zatem również dobry asortyment do kuchni osób, które chcą lekko i zdrowo się odżywiać, a przy tym nie chcą zupełnie rezygnować z deserów. Współczesna moda na deser w stylu fit trzyma się bardzo dobrze, dzięki czemu coraz więcej Polek jest zadowolonych ze swojej figury.
Pyszne domowe lody
Jak zrobić najprostsze na świecie domowe lody? Poniżej przepis, do którego potrzebne będą niektóre z opisanych wyżej akcesoriów, na przykład kubki do robienia lodów z patykami. Do przygotowania takich lodów potrzebne jest około pół kilo jakichś owoców jagodowych, na przykład truskawek lub jagód. Przyda się również około 200 ml śmietany kremówki, a także trochę cukru do smaku. Oczywiście tak jak opisywano wyżej, z cukru można całkowicie zrezygnować, dzięki czemu deser stanie się bardziej niskokaloryczne. Można użyć owoców mrożonych, trzeba jednak odlać część soku powstałego z rozmnażającej się wody. Owoce należy zmiksować na gładką masę, a następnie dodać do nich pozostałe składniki. Następnie masę przelewa się do kubków, a wszystko umieszcza się na kilka godzin w chłodziarce. Takie lody stosunkowo szybko się topią, więc trzeba je po prostu szybciutko zjadać.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z https://siorbet.pl/opakowania/