W Polsce jest bardzo wiele zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, ale pomimo tego wiele osób nie ma zielonego pojęcie, czym tego typu firmy w rzeczywistości się zajmują. W niniejszym artykule znajdą Państwo odpowiedzi na te i wiele innych pytań.
Co warto wiedzieć o przetwórstwie owocowo warzywnym?
Profesjonalny zakład przetwórstwa owoców i warzyw najprościej rzecz mówiąc zajmuje się przerobem owoców i warzyw na wina owocowe, susze, miody pitne, konserwy warzywne i marynaty owocowe. Warto wspomnieć także o tym, że przetwórstwo owocowo warzywne to dział produkcji żywnościowej, który wytwarza również soki, dżemy, powidła, konfitury i marmolady. Nie można zapominać także o napojach, nektarach owocowych i mrożonkach warzywno-owocowych, które w ostatnim czasie cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem.
Rodzaj produkowanych przetworów w dużej mierze uzależniony jest nie tylko od zapotrzebowania na rynku, ale również od aktualnej pory roku. W sezonie letnim przetwórstwo owocowo warzywne skupia się przede wszystkim na sokach i napojach. W sezonie zimowym największy nacisk położony jest z kolei na produkcję dżemów i przecierów. Jeżeli chodzi o susze i mrożonki, to mogą być one produkowane przez cały rok.
Jakie są główne zadania przemysłu owocowo warzywnego?
Głównym zadaniem zakładów przetwórstwa owocowo warzywnego jest zabezpieczenie zbiorów. Jednym z podstawowych zadań jest także uszlachetnienie zbiorów. Możliwe jest to do osiągnięcia poprzez usunięcie pestek, szypułek i różnego typu zanieczyszczeń mechanicznych.
Zakłady utrwalają również drogocenne składniki warzyw i owoców. Mowa tutaj między innymi o cukrach, białkach i różnorodnych składnikach odżywczych. Dzięki kiszeniu można dodać plonom dodatkowe cechy smakowe. Przetwórstwo owocowo warzywne znacząco ułatwia codzienne gotowanie.
W dzisiejszych czasach bardzo ważne jest również to, aby sztuczne konserwanty jak najczęściej zastępować naturalnymi odpowiednikami. Bardzo ważnym zadaniem zakładów przetwórstwa owocowo warzywnych jest także sprawdzanie jakości dostaw.