Jesień to czas, w którym chętnie sięgamy po dynie. Wiele osób nie ma jednak pomysłu, jak ciekawie i smacznie wykorzystać ten produkt. Co można zrobić z dyni?
Krem z dyni
Polacy uwielbiają zupy. Od wielu lat szczególnym powodzeniem cieszą się zwłaszcza te o przyjemnej, kremowej konsystencji. Dynia należy do warzyw, które świetnie sprawdza się właśnie do takich dań. Zupa krem to idealny pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne jesienno-zimowe dni, zwłaszcza że przyrządzenie go jest naprawdę banalnie proste. Najbardziej pracochłonne będzie pokrojenie dyni i wyjęcie z niej pestek. Ważne, aby nie wyrzucać ich, ponieważ są smacznym źródłem wielu cennych składników.
Do przygotowania kremu konieczna będzie również włoszczyzna i opcjonalnie mięso – gotując je, stworzymy smaczny bulion, będący podstawą zupy. Pokrojoną w niewielkie kawałki dynię należy poddusić i dodać do wywaru wraz z marchewką, cebulą i ziemniakami. Na koniec całość wystarczy zblendować. Zupę krem trzeba też odpowiednio przyprawić wedle upodobań, wykorzystując np. sól, pieprz, curry, paprykę.
Dynia w occie jabłkowym
Inna odsłona jesiennego przysmaku to dynia w occie jabłkowym. Marynowane warzywo może być wspaniałą przekąską lub dodatkiem do dań mięsnych, sałatek, przystawek. Warto wypróbować przepis na dynię w occie jabłkowym – jest bardzo prosty, a przede wszystkim pozwala wielu osobom odkryć nieznane dotąd walory smakowe pomarańczowego warzywa.
Dynia w occie jabłkowym może być przygotowana w kilku wersjach. W zależności od gustów kulinarnych, można zdecydować się na warianty słodkie, słone lub pikantne. Dawniej popularne było marynowanie warzywa w zwykłym, dostępnym wszędzie occie spirytusowym. Dziś kucharze polecają jednak ocet jabłkowy ze względu na przyjemny aromat.
Przyrządzenie dyni w occie jabłkowym jest banalnie łatwe. Warzywo należy pokroić w drobną kostkę i włożyć do słoika. Następnie wystarczy połączyć wodę z octem i przyprawami (m.in. cukrem, solą, gorczycą, imbirem) i zalać słoiki z kawałkami dyni. Po zamknięciu trzeba całość pasteryzować.
Ciasto lub placki z dyni
Oprócz zupy krem i dyni w occie jabłkowym można skusić się również na ciasto. Deser taki nie jest przesadnie słodki, za to bardzo smaczny i z pewnością zachwyci każdego wielbiciela łakoci. Do jego przygotowania konieczny jest starty miąższ z warzywa, który będzie dodawany do ciasta powstałego z mąki, jajek, oleju i cukru.
Innym deserem, który można stworzyć z dyni, są placki. Oczywiście istnieje też wersja wytrawna takiego dania, ale wiele osób chętnie przygotowuje je na słodko. Całość tworzy się podobnie jak popularne racuszki z jabłkiem. Placki po usmażeniu należy posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem.