Czerwone buraczki to jedno z najbardziej popularnych i cenionych warzyw w kuchni polskiej. Praktycznie trudno wyobrazić sobie wiele typowych potraw oraz świąt bez tego smacznego i bardzo zdrowego warzywa. Dlatego też miłośnicy tradycyjnej kuchni stworzyli mnóstwo ciekawych przepisów, w tym na buraczki w occie.
Dlaczego buraczki są tak popularne?
Większość osób z pewnością powie, że te warzywa korzeniowe są po prostu smaczne i da się je przyrządzić na wiele sposobów. Jednak jest to tylko część prawdy o nich, ponieważ nie można im odmówić także wielu walorów zdrowotnych.
W swoim składzie posiadają cenne dla zdrowia składniki, takie jak między innymi żelazo, potas i cynk. Najlepiej je spożywać w postaci różnych przetworów, sałatek, surówek, ale doskonale nadają się również do przygotowania bardzo zdrowego i smacznego soku, a także popularnych oraz lubianych zup.
Jedną z niewątpliwie docenianych przez konsumentów cech jest ich niska cena oraz to, że są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Nigdy nie tracą swoich walorów odżywczych, a co najważniejsze świetnie znoszą długotrwałe przechowywanie.
Do czego używane są buraczki?
Wczesną wiosną występują jako nowalijki, czyli botwinka – małe buraczki wraz z liśćmi, które są używane do przyrządzania chłodników. Po długiej zimie takie lekkie i orzeźwiające zupy są chętnie jadane w każdym domu. O innych porach roku z buraczków przygotowuje się popularny barszcz czerwony.
Niezwykle popularne i chętnie przyrządzane są te warzywa w postaci jarzyny, do tego celu doskonale nadają się również buraczki w occie, które wystarczy zmieszać z zasmażoną na patelni mąką. Te warzywa stanowią świetny dodatek do sałatek i innych przystawek.
Oprócz dań na bieżąco przygotowywanych, czerwone warzywa można na wiele sposobów marynować, kisić oraz pasteryzować z różnymi dodatkami, dzięki temu powstają bardzo smaczne i różnorodne przetwory na zimę.
Czy przetwory z buraczków są trudne do przygotowania?
Z całą pewnością przygotowanie przetworów na zimę, a przede wszystkim takich, jak buraczki w occie jest niezwykle proste, nie stanowi żadnego problemu nawet dla niedoświadczonej gospodyni.
Wystarczy zadbać o smaczną zalewę, wyparzone słoje oraz odpowiednio długi proces pasteryzacji, a przetwory z pewnością będą smaczne i długo postoją w spiżarni.
Warto pokusić się o spróbowanie wykonania własnoręcznego buraczków w occie, które będą świetnym dodatkiem do każdego dania.