Food truck to zjawisko, które na stałe już zagościło na polskiej scenie gastronomicznej. Lokale (o ile food truck nazwany może być lokalem) tego rodzaju znane są w zachodnim świecie już od dawna, a w Polsce również mają swoją historię. Ostatnie lata dały jednak upowszechnienie food trucka jako idei i pomysłu na biznes.
Food truck – sztuka dań na wynos
Samochody z różnego rodzaju daniami na wynos zadomowiły już się na dobre w naszym krajobrazie. Co jednak wyróżnia to właśnie zjawisko, od tak popularnych jeszcze niedawno budek z hot dogami, czy innymi, podobnymi przysmakami? Zdecydowanie jest to przede wszystkim pomysł.
Chyba każdy, kto kiedykolwiek korzystał z usług food trucka wie doskonale, że bardzo różnią się one między sobą. Lokale tego rodzaju cechuje najczęściej oryginalny pomysł na biznes i nietuzinkowe jego wykonanie. Bardzo często nawet stosowane tam opakowania jednorazowe dla gastronomii są całkowicie oryginalne, przygotowane specjalnie dla danej firmy. Właśnie ta oryginalność jest czymś, co klienci food trucków cenią sobie najbardziej.
Pojemniki jednorazowe – podstawa działania food trucka
Opakowania jednorazowe dla gastronomii to coś, bez czego przedsięwzięcie takie jak food truck nie mogłoby się obejść. Jak doskonale wiadomo, lokale tego typu nie posiadają, a wielu przypadkach nawet nie maja technicznej możliwości aby posiadać odpowiedniego zaplecza, które pozwalałoby na zmywanie naczyń w sposób bezpieczny dla klientów i zgodny z przepisami.
Dlatego właśnie konieczne jest używanie jak największej ilości pojemników jednorazowych. Zastosowanie opakowań jednorazowych dla gastronomii, w które zaopatruje każda hurtownia naczyń jednorazowych, jest w tym biznesie konieczne i praktycznie nie można się bez tego obejść.
Moda i ekologia – co klienci food trucków lubią najbardziej?
Pojemniki jednorazowe mogą być jednak atrakcyjne dla klientów. W dzisiejszych czasach najbardziej popularne są opakowania papierowe. Prawie każda hurtownia naczyń jednorazowych może dostarczać swoim klientom pojemników o bardziej przyjaznym dizajnie.
Aktualnie coraz bardziej popularne stają się pojemniki ekologiczne, wykonywane z materiałów całkowicie biodegradowalnych. W niektórych food truckach stosuje się nawet naczynia jadalne, choć ich walory smakowe często pozostawiają wiele do życzenia.