Lody i zimne desery – jak przygotowywać i jak podawać?

Gdy robi się ciepło, a nawet bardzo ciepło, przyjemnie jest ochłodzić się dzięki zimnym deserom typu lody lub sorbet. Tego typu danie można przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Istnieje mnóstwo przepisów pozwalających delektować się własnymi lodami lub poczęstować gości oryginalnym sorbetem. Nie każdy jednak dysponuje odpowiednimi naczyniami, by przyrządzić taki deser lub efektownie go podać.

Wszystko co potrzebne w kuchni

Na dobrą sprawę, w każdej kuchni znajdą się naczynia umożliwiające przygotowanie lodów, więc nie trzeba będzie robić zbyt dużych zakupów – przynajmniej na początek. Mogą przydać się garnki, miseczki, sztućce, niesamowitą pomocą jest też robot kuchenny, a dzięki naczyniom wyposażonym w miarki żadne proporcje nie będą straszne. Gdy jednak „lodowa pasja” przestanie być już tylko chwilowym kaprysem, można pomyśleć o kupieniu czegoś bardziej profesjonalnego. Dość często spotykane są chociażby kubki do robienia lodów. Pozwalają uzyskać właściwy kształt i wydajniej schłodzić ten smaczny deser. Kubki do robienia lodów przeważnie wykonane są z tworzywa i nie należy obawiać się, że coś się stłucze podczas przygotowywania lub chłodzenia. Pasują do nich plastikowe łyżeczki, ale nawet „łapki” robota kuchennego nie powinny mieć żadnego negatywnego wpływu na trwałość owych kubków. Bez problemu wytrzymują wysoką i niską temperaturę, choć przeważnie lody i sorbety chłodzi się już w tych naczyniach, w których będą serwowane (z wyjątkiem masy lodowej do nakładania łyżką).

Estetyczne podanie na stół

Jedząc lody bez okazji, czyli w gronie przyjaciół, rodziny, w swoim domu nikt nie przywiązuje większej wagi do tego, czy naczynie jest wystarczająco estetyczne, stylowe. Chodzi raczej o higienę jedzenia i wygodę. Gdy jednak deser ma się pojawić na zastawionym świątecznym stole lub być daniem głównym na jakiejś uroczystości rodzinnej, trzeba postarać się bardziej. Odpowiednie będą kielichy na sorbety lub lody, salaterki, kubeczki – przeważnie szklane czy nawet kryształowe, nie z tworzywa. Trzeba na nie uważać, bo są cięższe niż plastikowe i łatwo mogą się stłuc, ale pięknie się prezentują i zdobią stół. Tego typu wyposażenie używane jest przez wysokiej klasy lokale, np. w ekskluzywnych kawiarniach można spotkać kryształowe kielichy na sorbety. Z uwagi na wagę i cenę tych przedmiotów najlepiej jest oferować je jedynie osobom dorosłym, które będą jeść zimny deser z odpowiednią ostrożnością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *